fejlstroesmsrelae web

 

Pro-Automatic udvikler eltavle med selvtestende RCD-relæ i samarbejde med Aabenraa Sygehus og ABB

Som det første sygehus i Danmark har Sygehus Sønderjylland i Aabenraa installeret eltavler med selvtestende fejlstrømsafbryder i forbindelse med opførelse af en ny sengeafdeling.

Teknisk afdeling fra Aabenraa Sygehus henvender sig til Pro-Automatic, og beder dem om at finde en løsning på, hvordan Sygehuset kan teste fejlstrømsrelæer, uden at afbryde strømmen til de efterfølgende grupper. De vil gerne optimere arbejdsgange og øge personsikkerhed.

”Vi går i gang med at finde en løsning”, siger salgsingeniør Nis Thaysen, og han fortsætter, ”Vi vidste, at ABB havde udviklet et selvtestende RCD-relæ. Vi undersøger mulighederne for at anvende dette relæ, og efter et møde med ABB, Sygehus Sønderjylland, Region Syddanmark og rådgivende ingeniør vælger vi at gå videre med ABB’s selvtestende RCD-relæ.

Konventionelle fejlstrømsafbrydere skulle kontrolleres hvert halve år for at sikre, at kontakterne fungerer korrekt og enheden er i stand til at udkoble i tilfælde af afledning til jord.  

ABB´s selvtestende fejlstrømsafbrydere skubber den periodiske test til et andet niveau, da dette sker automatisk, uden afbrydelser af hele installationen. Derfor reduceres tiden til løbende kontrol af fejlstrømsafbrydere til et minimum.

Installeret i mange hundrede sengeafsnit

Det selvtestende RCD-relæ er bygget ind i Pro-Automatics standard eltavle”. forklarer Nis Thaysen.

”Det bliver en virkelig spændende opstart. Relæet var godkendt i andre lande, men endnu ikke i Danmark. Det var så nyt, og det springende punkt bliver, om vi når at få godkendelsen i tide”, fortæller Nis Thaysen.

Og han fortsætter: ”Da vi præsenterer det nye selvtestende RCD-relæ for Teknisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland, går der ikke lang tid, før vi udfører praktiske forsøg med relæet. Bl.a. pilottester vi en forsøgstavle i sygehusets lille kapel, samtidig med at vi spændt venter på funktionstest af ABB’s selvtestende fejlstrømsafbryder fra testlaboratorierne i Tyskland.

Testen giver meget tilfredsstillende resultater, og vi kunne nu installere Pro-Automatics nye eltavle på de mange hundrede sengeafsnit i den nye sengeafdeling”, siger Nis Thaysen.

I tæt samarbejde med ABB, Sygehus Sønderjylland og rådgivende ingeniør har Pro-Automatic fundet en løsning, der lever op til sygehusets meget strenge krav til person- og patientsikkerhed og samtidig sparer hospitalet tid og ressourcer.

”Den udfordring vi har løst med ABB’s selvtestende RCD-relæ, blev et helt nyt eltavle-koncept hos Pro-Automatic” slutter Nis Thaysen.

 

Artiklen nedenfor er bragt med tilladelse fra ABB:

Fejlstrømsrelæerne tester sig selv– for en sikkerheds skyld 

På Sygehus Sønderjylland i Aabenraa er flere hundreder sengestuer forsynet med selvtestende fejlstrømsafbryder fra ABB. De udfører automatisk selvtest hver 28. dag – helt uden at frakoble spændingen til de efterfølgende grupper.


Ifølge Sikkerhedsstyrelsen (SIK) bliver op imod hver tredje fejlstrømsafbryder (RCD) aldrig testet i hele sin levetid, og et endnu større antal bliver kun testet yderst sporadisk. Det udgør en stor sikkerhedsrisiko, da en RCD skal funktionstestes for at sikre, at den virker korrekt og kan yde den forventede personbeskyttelse.

Det har man taget konsekvensen af på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa i forbindelse med opførelsen af en ny sengebygning: Hver sengestue er udstyret med selvtestende RCD fra       F-ATI-serien, som automatisk udfører selvtest hver 28. dag.

- Testen udføres, som hvis man manuelt havde trykket på testknappen, men F-ATI gør dette helt uden at frakoble spændingen til de efterfølgende grupper, fortæller Kim Møller-Rasmussen, som er teknisk souschef på sygehuset. Han tilføjer:

- Når RCD’en udfører sin test, kobler den over på et sekundært kontaktsæt og kobler tilbage ved en positiv test. Installationen er fuldt ud fejlstrømsbeskyttet i de få sekunder, som det tager at udføre testen.

Sparer tid og øger sikkerhed

Professionelle installationsejere kan have hundredvis eller tusindvis af RCD’er installeret. Det kan være både besværligt og dyrt at udføre de løbende test, der hidtidigt er foretaget manuelt en eller to gange om året, som kravene foreskriver.

- Tidligere har vi sat en lørdag-søndag af til at teste fejlstrømsrelæerne. Det kræver omfattende planlægning og tager lang tid at nå rundt på et stort sygehus som vores, siger Kim Møller-Rasmussen.

Han var derfor meget interesseret, da eltavle-producenten Pro-Automatic præsenterede ham for den nye selvtestende RCD fra ABB. Det husker Nis Thaysen, der er salgsingeniør hos Pro-Automatic:

- Da vi præsenterede den nye selvtestende RCD for Kim og de andre i Teknisk Afdeling, gik der ikke længe, før vi havde gang i en række praktiske forsøg med relæet.

Forsøgene faldt positivt ud, og de selvtestende RCD-relæer er i dag indført på sygehusets mange hundreder sengestuer.

- Sengestuerne er områder, som bliver brugt døgnet rundt og ofte har en række livsnødvendige apparater til vores patienter. Så her ønsker vi bestemt ikke at miste strømmen, siger Kim Møller-Rasmussen.

Ekstra sikkerhed

På Sygehus Sønderjylland i Aabenraa opsamles resultaterne over Modbus for hvert relæ via et ARBus-modul. Modulet overvåger udkoblingerne og registrerer dem i en log med tidsstempel. Det giver et hurtigt og præcist overblik over, at alle fejlstrømsrelæer fungerer efter hensigten.

- Med ABB's selvtestende RCD-relæer har vi samtidig fået højimmune relæer med indbygget AP-R-teknologi. Den beskytter mod utilsigtede udkoblinger forårsaget af lækstrømme fra LED-lyskilder og anden elektronik, forklarer Kim Møller-Rasmussen.

Derved berører han problematikken med, at LED-lyskilder – selv i en fornuftig kvalitet – kan afgive helt op til 2 mA lækstrøm i indkoblingsøjeblikket. Det kan få et traditionelt fejlstrømsrelæ med nominel udløsestrøm på 30 mA til at koble ud allerede ved tænding af 8-10 LED-lyskilder.

- Da vi på et hospital går langt for at undgå overharmoniske lækstrømme, er det en slags ekstra bonus, at vi med F-ATI har fået RCD i immunudgave type AP-R. Derfor er vores kolleger på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg nu også gået i gang med at installere selvtestende RCD-relæer, slutter Kim Møller-Rasmussen.

 

 

 fejlstroesmsrelae thump

Salgsingeniør Nis Thaysen fra eltavle-producenten Pro-Automatic præsenterede ideen om ABB's nye RCD-relæer for Sygehus Sønderjylland. Det førte til installering af selvtestende RCD-relæer på sygehusets mange hundreder sengestuer.

 

 

Fakta

  • Kunde: Caverion A/S Fredericia

  • Total entrepreneør: 5E Byg A/S

  • Levering: 7 hoved tavler og 31 fordelings tavler

  • Areal: 22000 kvm


Læs mere om vores produktion af eltavler her  eller kontakt os på tlf. 75 39 11 00 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. for at høre mere.

Du kan læse om ABB’s selvtestende RCD her: https://new.abb.com/dk/elogteknik/danmarks-m%C3%A5ske-sikreste-fejlstr%C3%B8msrel%C3%A6

Du kan læse hvad Sydjyllands Sygehus skriver her: https://issuu.com/vaboe.dk/docs/hda3_2022/s/16083855 og her: https://issuu.com/vaboe.dk/docs/hda3_2022/24.

Til top

 

 

Kontakt os for rådgivning 

 

 

Du kan også sende en forespørgsel eller bede om at blive ringet op

Kontakt oplysninger

Venligst indtast fuldt navn
Venligst indtast dit firmanavn
Invalid Input
Please let us know your email address.
Please let us know your message.
 

Læs om vores databeskyttelser og persondatapolitik lige her

 

   

Certificeringer - Medlemskaber - Netværk 

 

 

Medlem af Achilles
UL-certificeret
Intertek ISO 9001:2015
 
Medlem af Dansk-El-Tavle forening og medlem af det nationale standardiseringsudvalg
 
Følg os på LinkedIn
 

 

Medlem af det nationale standardiseringsudvalg

Vi har i samarbejde med andre el-producenter og Dansk El-Tavle Forening, lavet to forskellige vejledninger til opbygning af tavler i overensstemmelse med principiel opbygning til TN- og TT-net klasse I og klasse II.

 

ISO 9001-2015 certificeret

Vi er ISO 9001-2015 certificeret og garanterer produkter og løsninger af højeste kvalitet, baseret på nyeste teknologi og skræddersyet til at imødekomme den enkelte kundes behov.